Imagine principala

Blatul de lucru: care este diferența dintre melamină și laminat?

Faceți loc creativității! Datorită gamei noastre largi de finisaje, ești liber să îți alegi blatul ideal. Printre cele mai populare materiale se numără melamina și laminatul, care sunt adesea confundate pentru că arată ca două picături de apă. Dar care este diferența dintre melamină și laminat?

MELAMINA, PRIETENUL BUCĂTĂRILOR

Toată lumea cunoaște melamina sub numele strămoșului său: Formica. Procesul de fabricație al materialului acestui brand american constă în presarea la temperatură ridicată a unei foi decorative impregnate cu rășini de melamină formaldehidă pe o placă (aglomerat).

Rezultatul: Disponibil într-o mare varietate de culori și modele și  fiind ușor de întreținut, melamina a devenit populară de zeci de ani și a invadat bucătăriile, bistro-urile și restaurantele noastre. Ușor de lucrat, acum este utilizată pe scară largă pentru realizarea corpurilor de mobilier de bucătărie.

Blatul potrivit pentru un blat de lucru?

Melamina este accesibilă, ușor de instalat și utilizat, dar este mai fragilă decât laminatul deoarece stratul decorativ care acoperă panoul este format dintr-o singură foaie.

Atenție la vesela grea care este așezat brutal pe suprafața de lucru. Sensibil la impact și zgârieturi, se poate crăpa și nu este deloc rezistent la căldură. Unghiurile supuse multor frecări sunt deosebit de expuse.

Suprafața sa este impermeabilă, iar pe partea de întreținere, un burete umed cu săpun de spălat vase este suficient. Din nefericire, la melamină apar vezicule la cea mai mica infiltrare de lichid la joncțiuni sau la chiuveta.

LAMINATUL, VEDETA PE TOATE NIVELELE

După cum sugerează și numele, laminatul este format din mai multe „straturi”. Primul se bazează pe stivuirea foilor de hârtie kraft impregnate cu rășină fenolică. Suprafața sa este realizată dintr-o foaie de hârtie decorativă, acoperită cu o rășină de suprafață melaminată, mult mai rezistentă. Acest ansamblu este presat la presiune mare cu o „foaie” care îi conferă un finisaj de suprafață. Apoi se aplatizează puternic și se încălzește. Combinația de presiune și căldură creează o foaie care nu depășește 0,9 milimetri fiind foarte rezistentă la agresiunile externe (frecare, șocuri, pete…). Această foaie este apoi lipită la cald de un suport de plăci aglomerate hidrofuge, de grosimi diferite. Marginile laminatului pot fi de diferite tipuri: margine dreaptă (cea mai comună în ABS sau PVC) sau margine post-formată (care oferă un efect rotunjit).

Rezultatul: Raport calitate-preț excelent, acest material fiind foarte popular în bucătăriile noastre. Se folosește în panouri pentru realizarea furnirurilor de mobilier, uși și blaturi. Pentru acesta din urmă, laminatul este placat pe aglomerate. La Ixina oferim 3 grosimi diferite (16, 38, 40mm) în peste 40 de finisaje disponibile.

Care este diferența dintre melamină și laminat?

Laminatul este rezistent la căldură, șocuri și zgârieturi, non-poros și impermeabil și ușor de întreținut. Laminatul bifează toate casetele potrivite pentru a deveni blatul de lucru ideal. Lovituri, zgârieturi de burete abraziv zilnice, pete de ulei sau cafea… Nimic nu-l sperie în afară de lama cuțitului. Placa de tăiat este așadar pusă deoparte pentru a proteja suprafața. De asemenea, este necesar să se asigure un repaus pentru un vas scos din cuptor deoarece acesta rezistă doar câteva secunde la o temperatură de 180°.

COMPACTUL, LAMINAT ÎN MOD PREMIUM

Există un nou tip de așa-numit laminat compact format din mai multe straturi de hârtie kraft impregnată cu rășină pentru a produce un laminat cu o grosime medie de 10 mm. Avantajul: montarea chiuvetei se poate face sub plan, prelucrabil ca lemnul de esență tare, poate fi canelat pentru a crea o scurgere la nivel cu planul, de exemplu. Datorită densității sale mari, acest material de sine stătător poate fi plasat și pe dulapurile de bucătărie pentru un design fin și rafinat.

Rezultat: Este mai gros, dens și compact și are o rezistență mai bună la căldură, abraziune și șocuri. Este, de asemenea, mai rezistent la căldură și la mucegai.

Blatul potrivit pentru un blat de lucru?

Având în vedere grosimea sa, poate fi folosit ca suprafață de lucru. Îți permite să integrezi un rezervor în plan și tot din acest motiv este confundat cu cuarț și granit. Acesta este un compromis excelent pentru bugetele mici, deoarece este mult mai ieftin decât cuarțul, piatra sau ceramica.