Imagine principala

Cum să întreținem bucătăria

CUM SE ÎNTREȚINE O BUCĂTĂRIE?

În această secțiune puteți găsi trucuri pentru o bună întreținere a bucătăriei, sfaturi, dar și lucruri de evitat.

Câteva reguli simple care vă vor permite ca prin întreținere zilnică să vă păstrați bucătăria ca nouă!

CUM SĂ ȘTERG MOBILA DE BUCĂTĂRIE FĂRĂ SĂ O DETERIOREZ?

Pentru a curăța mobila de bucătărie și blatul, se recomandă utilizarea unei lavete moi, a unei piei de căprioară sau a unui burete fără multă apă.

În cazul mobilei de bucătărie cu suprafața lucioasă cum ar fi bucătăria Roda, se pot utiliza produse de curățenie antistatice sau lichid de curățire « Ultra-Gloss ». În acest caz însă se vor evita lavetele din microfibre, ștergerea murdăriei cu guma ca și detergenții pe baza de alcool, de solvenți sau oțet.

PRECAUȚIUNI ȘI SFATURI

PETE

  • În cazul unei pete de cafea, muștar, ceai sau vin roșu nu trebuie lăsată pata să se usuce, trebuie ștearsă imediat.
  • Se va evita răzuirea mobilei cu un cuțit sau orice obiect metalic.
  • O mobilă de bucătărie lăcuită și lucioasă este foarte sensibilă la grăunțe de nisip și la praf.
  • Nu se vor utiliza aparate de curățire cu jet de aburi sau cu jet de apă sub presiune.

CĂLDURA

  • Nu se va pune niciodată pe blat un vas fierbinte scos direct din cuptor.
  • Nu se va utiliza niciodată un prăjitor de pâine, o cafetieră sau o cană de fiert apa sub un corp suspendat.
  • Nu se va deschide niciodată imediat ușa cuptorului pentru aerisire sau a mașinii de spălat vase; este de preferat să așteptați 20 minute după terminarea ciclului pentru a goli mașina de vase.

MOBILA

  • Evitați să vă urcați sau să vă așezați pe blat.
  • Nu vă sprijiniți de corpurile suspendate, există riscul sa alunecți sau să cădeți.
  • Nu demontați elementele de feronerie și dacă trebuie să schimbați un bec sau să curățați un aparat electric întrerupeți în prealabil curentul electric.

COPIII

Bucătăria nu este un loc de joacă, nu lăsați copiii mici în bucătărie nesupravegheați.

Nu lăsați de asemenea copiii să caute prin dulapurile din bucătărie, ca să găsească de exemplu bomboane, există riscul să intre în dulap și să rămână închiși înăuntru…

ÎNTREȚINEREA OBIECTELOR SANITARE

ROBINETELE DE BUCĂTĂRIE

O bună întreținere a robinetelor din bucătărie va face ca ele să-și păstreze îndelung strălucirea. Se recomandă curățarea cu o cârpă moale.

Este de preferat ca robinetele să fie curățate după fiecare utilizare, evitându-se utilizarea produselor de curățare agresive, acide sau abrazive, cuma ar fi produsele de curățare pe bază de oțet. Acestea atacă de fapt suprafețele și le fac mate.

În ce privește robinetele colorate, se recomandă numai ștergerea cu o cârpă moale și apă curată sau un produs de curățare ușor. Produsele anticalcar, produsele de curățare abrazive, conținând alcool sau pe bază de acizi sau de oțet nu sunt de loc recomandate pentru robinetele colorate.

Robinetele de bucătărie au la extremitatea lor o sită. Diferitele impurități din apă le pot în timp înfunda reducând vizibil debitul de apă. Fiecare robinet trebuie din când în când demontat și curățat, așa cum este explicat în fișa sa tehnică.

OBIECTELE CERAMICE

Nu trebuie utilizați bureți sau cârpe abrazive. Dacă folosiți un produs de curățenie, singurele recomandate sunt cele pe bază de oțet sau universale ușoare, dar în nici un caz produse agresive sau abrazive cum ar fi pasta sau praful de frecat sau produsele pentru desfundarea țevilor de scurgere.
Blatul din ceramică și chiuveta trebuie curățate cu lavete și bureți moi și cu apă călduță în care se adaugă un detergent de spălat vasele.

Murdăria se elimină de regulă cu o cârpă umedă și cu apă în care s-a adăugat un detergent de spălat vasele. În cazul murdăriei persistente este de obieci suficientă folosirea unui produs de curățare pe bază de oțet biodegradabil. Dacă avem de-a face cu murdărie încrustată sau cu depuneri metalice, acestea pot fi eliminate frecând ușor cu un produs de curățare pentru vitroceramică disponibil în comerț.

Produsele de curățare pe bază de fluor sau de nisipuri de cuarț trebuie evitate cu desăvârșire. Pe de altă parte, se recomandă să nu se atingă suprafața cu obiecte dure cu muchii ascuțite sau cuțite ceramice deoarece acestea pot lăsa zgârieturi.

DESPRE INOX

Rezistența oțelului inoxidabil este dependentă nu numai de compoziția aliajului, dar și de starea suprafeței chiuvetei: rezistența la coroziune se îmbunătățește pe măsură ce suprafața este mai netedă și mai omogenă.

Suprafețele din inox se curăță pur și simplu cu apă. Nisipul, zahărul, sarea, mierea, resturi de băuturile solidificate sau resturile de mâncare vor fi înlăturate de pe suprafața chiuvetei și se vor duce la canal odată cu apa de spălare.

Grăsimile și uleiul trebuie curățate cu substanțe alcaline prealabil diluate în apă – nu se vor folosi produse de curățare pe bază de acid salicilic sau de clor.

Pentru curățarea chiuvetei se pot folosi perii, cârpe sau piei de căprioară, jeturi de abur, tampoane de curățat. Trebuie respectat sensul nervurilor.

Nu se vor folosi în nici un caz perii sau bureți de sârmă. Reziduurile lăsate de acestea provoacă formarea ruginei. Substanțele chimice foarte agresive, cum ar fi de exemplu produsele pentru eliminarea urmelor de ciment de pe gresie, pentru curățat pensulele, decapanții, produsele de desfundat canalul, produsele (de culoare albastră) de curățat obiectele din argint, băile de developare pot de asemenea ataca oțelul inoxidabil. Dacă din întâmplare una dintre substanțele acestea vine în contact cu un obiect de inox se recomandă spălarea cu apă curată în abundență și uscarea. Eventualele pete rămase se vor curăța apoi cu produse speciale pentru inox.

Anumite produse de întreținere pot provoca apariția de pete albastre sau de alte culori pe suprafața chiuvetei de inox. Ele sunt inofensive, dar inestetice. Se pot înlătura cu o soluție caldă de 10% acid citric sau folosind un produs special pentru inox.

În comerț sunt disponibile produse speciale de întreținere a inoxului. Ele se folosesc prin îmbibarea unei cârpe cu care se va freca suprafața de întreținut. Aceasta se va clăti apoi cu apă curată.

Pentru a evita depunerea de calcar, se recomandă uscarea suprafețelor cu o cârpă sau cu un burete absorbant după fiecare utilizare.