
Hello
Cuptor, plită, hotă, cafetieră, mașină de spălat vase … Pentru ca totul să funcționeze, ai nevoie de atâtea prize electrice câte aparate de uz casnic ai. La ce te aștepți? Pe care să le alegi? Unde să le plasezi? Suntem aici pentru a vă ajutăm.

PRIZA ELECTRICĂ IDEALĂ PENTRU FIECARE DISPOZITIV
Există doua tipuri de prize electrice pentru bucătărie: cele special dedicate electrocasnicelor esențiale mari dintr-o bucătărie: cuptor, plita, mașina de spălat vase; și prizele clasice pentru dispozitivele de zi cu zi (filtru de cafea, prăjitor de pâine, robot…).
Primele sunt sigure și se adaptează la puterea dispozitivului dvs.:
– pentru calibre mari (aragaz sau plite): este necesar să se preia curent 20 A tri sau 32 A mono, conectate la tabloul electric prin fire de 6mm2.
– pentru electrocasnicele mici ( mașină de spălat vase, cuptor cu microunde…): sunt necesare prize de 16 A conectate la tabloul electric prin fire de 1,5 până la 2,5 mm2.
Fiecare dispozitiv este protejat de propriul întrerupător și toate dispozitivele, mari și mici, trebuie securizate prin conectarea la un întrerupător diferențial de 30 A, exclusiv tip A, pentru a evita scurtcircuitele și electrocutările.

PRIZE DE ALIMENTARE: UNIREA MINIMĂ
Bucătăria este un câmp minat: o multitudine de aparate electrice coexistă cu prizele în apropierea surselor de apă. Acesta este motivul pentru care instalarea conectorilor dumneavoastră este foarte reglementată. Standardul NF C 15-100 recomandă un număr minim de prize pentru fiecare încăpere din casă astfel încât să nu existe supraîncălzire.
Pentru bucătărie, cu excepția prizelor controlate (adică cu întrerupător) și a prizelor specializate (cele conectate la cele mai mari aparate menționate mai sus), numărul minim este:
-3 prize electrice dacă camera măsoară mai puțin de 4 m2
-6 prize electrice dacă camera măsoară mai mult de 4 m2 (inclusiv 4 deasupra blatului).

UNDE SE PLASEAZĂ PRIZELE ELECTRICE ÎN BUCĂTĂRIE?
Din nou, există reguli pentru că nu vă puteți plasa prizele oriunde.
Regula 1: Este strict interzisă așezarea acestora deasupra chiuvetei și a plitelor de gătit (cu excepția prizei hotei care trebuie instalată la minim 1,80 m de sol).
Regula 2: prizele deasupra suprafeței de lucru trebuie să fie situate la o înălțime de cel puțin 8 cm.
Regula 3: prizele trebuie să fie la o înălțime maximă de 1,30 m față de sol (cu excepția celei a hotei).
Ideal este să definiți numărul de prize de alimentare din bucătărie de care aveți nevoie zilnic, permanent (un prăjitor de pâine sau aparat de cafea sunt întotdeauna conectați) sau ocazional (dacă este necesar, scoateți presa de citrice sau blenderul).
Apoi împărțiți în blocuri de două sau trei prize unde intenționați să vă instalați micul aparat. Gândiți-vă la soluțiile noastre inteligente cu prizele noastre integrate în blatul de lucru. Ele dispar pe suprafața de lucru atunci când nu sunt folosite. Aceste prize sunt la nivel și sunt protejate de o supapă.
Ele există în diferite forme; rotund, dreptunghi sau opt (Disc, Cizo, Eight), cu sau fără port USB, uneori chiar și un încărcător cu inducție este integrat în priză pentru a vă încărca laptopul prin plasarea acestuia pe acesta (AutoMATIK). Ele mai pot fi montate într-un dulap înalt (bloc de priză SMART sau BORN). Gata cu prizele care atârnă peste tot, inestetice și nu foarte sigure!
